Wednesday, September 23, 2009

Ülesanne 3

IT Rollist (erivajadustega) inimeste elus

Arvutitel on pikk ajalugu, esimesed neist ei meenutanud küll sugugi selliseid masinad, mis meil tänapäeval kodudes on, kuid siiski, olid nad arvutid. Mäletan veel oma esimest kokkupuudet sellise imeasja nagu arvutiga. See oli ema tööjuures, mulle õpetati arvutil mingisugune mäng selgeks, küll oli põnev! Sealt edasi kooli arvutitund ning loomulikult enda isiklik arvuti ja mis veel tähtsam Internet. Nüüd mõeldes, et peaksin igapäev ilma arvutita olema ja toimetusi tegema, ei kujutagi seda enam hästi ette. Seesama sissejuhatus sobiks kõikidele: lastele, emadele, isadele, noortele, erivajadustega inimestele, eakatele, me kõik oleme tänulikud võimaluste eest, mida arvutid meile pakuvad. Kuid tõesti, eriti oluline on see võimalus erivajadustega inimestele.
Arvuti ja Internet võimaldavad meile lugematul hulgal tegevusi – suhtlemine läbi MSN’i, Skype’i, meilide vahendusel, suhtlusportaalides; samuti on Internetist kättesaadavad päevauudised. Kogu dokumenditöötlus on arvuti vahendusel võimalik ning need dokumendid saab Internetti kasutades saata kuhu iganes üle maailma. Internetti saab igaüks ka omapoolselt täiendada, kodulehtede, blogide, kommentaaride, arvamuste läbi. Ühesõnaga veel lugematu hulk võimalusi, mis on meile hõlbsasti kättesaadavad. Mis minu arust peamine, need võimalused on ühtmoodi kasutatavad nii tavainimestele kui ka erivajadustega inimestele.
Jah, palju võimalusi ja avastamisruumi, kuid kuidas arvuti ja Internetini jõuda? Loomulikult arvutikoolituste kaudu, mida pakutakse tänapäeval väga palju. On spetsiaalselt erivajadustega inimestele mõeldud koolitusi ( mida viiakse läbi näiteks Tallinna Puuetega Inimeste Kojas), on koolitusi eakatele, koolitusi algajatele, edasijõudnutele. Palju on kohti, kus saab Internetti ja arvutit kasutada igal ajal ning enamasti on sealsamas olemas ka sõbralikud ja abivalmis juhendajad. Samuti on Internetikohvikud ja raamatukogud, kus igaühel õigus ja võimalus teha koolitöid, suhelda, lugeda, õppida või niisama meelt lahutada. Viimastel aastatel on väga tänuväärt firmade aktsioon, kes annavad oma kasutuses olevad arvutid eakatele, erivajadustega inimestele ja suurperedele, nii on võimalik igaühel see asjalik ja paljusid võimalusi koju kättetoov masin endale saada. Ka Internet pole enam kallis lõbu, seega saavad huvilised endale kogu masinavärgi muretseda üpris lihtsalt.
Mida kõike see erivajadustega inimestele paremaks muudab? Alustaksin algusest, ehk koolist, erivajadusega õppija saab arvuti ja Interneti vahendusel suhelda klassikaaslastega, teha seal oma kodutöid ning neid õpetajale saata. Samuti on arvuti suureks abiks õpilasele, kellel on düsleksia või düsgraafia. Arvuti dokumenditöötluses on võimalik kirjutada töid, mis on paremini loetavad ka lugemisraskustega õppijatele, samuti aitab klaviatuur kirjutamisraskustega koolijütsil kirjatükkidega paremini toime tulla. Lisaks laialdased võimalused informatsiooni otsimisel, kui ei ole võimalik igal võimalusel raamatukokku minna ning seal raamatutes tuhlata (liikumispuudega inimesed). Välismaise kirjanduse hulgas on paljud raamatud ka Internetis loetavad, eestikeelset kirjandus leiab aga suhteliselt vähe. Edasi kui õppijast on saanud koolilõpetanud noor, pakub Internet võimalusi töö otsimiseks, samuti töötamiseks kodus ja arvuti-Interneti vahendusel (kaugtöö). Teisalt on IT-valdkond loonud palju töökohti erivajadustega noortele, kas siis neile, kes IT-d õppinud või neile, kes lähevad tööle elektroonikat kokkupanevatesse firmadesse. Infotehnoloogia roll on suur ka meie majandusliku elu korraldamises. Internetipank on kasutatav juba mitmeid aastaid, tehakse palju tööd, et see keskkond turvaliseks muuta ning inimesed seda kasutama saada. See võimalus on ühtemoodi oluline nii tavainimestele kui erivajadustega inimestele. Samuti on Internetis kõikvõimalikud poed, kust saab endale vaid ülekande tegemisel tellida otse koju tehnikat, raamatuid, riideid, isegi toitu. Sellised võimalused muudavad lihtsamaks iga inimese elu.
Leian et IT roll on suur nii tavainimese kui erivajadustega inimese jaoks. Veel parem oleks öelda, et arvutis ja Internetis oleme me kõik ühesuguste võimalustega inimesed, olenemata sellest, kas näeme ja kuuleme hästi või pisut kehvemini ning kas kõnnime või liigume ratastooliga. Erivajadustega inimestele on välja mõeldud erilahendusi (tugitehnoloogia), et hõlbustada arvuti kasutamist, nad saavad kõigest sellest osa võtta, mis tavainimesedki läbi arvutite, avaldada oma ideid ja suurema huvi korral neid edasi arendada. Oluline, et kõik inimesed peaksid kinni viisakusreeglitest ja ei kasutaks Internetti kurjasti. Loodan, et arvutid ja Internet, mis on tänapäeval mõlemad väga populaarsed ja igapäevased, lähendavad erivajadustega inimesi ja tavainimesi, peamine, et kõik tunneksid end võrdsetena ning ühtmoodi tarkade ja ilusatena.

1 comment:

  1. Essee on tore ja just see, et olete kirjutanud sel viisil, kuidas aidata erivajadustega inimesi ja mis võimalused neil on! Ül.3 on arvestatud.

    ReplyDelete