Saturday, October 3, 2009

Ülesanne 4

Tugitehnoloogia: ekraanilugeja ja/või ekraanisuurendus
Valida kaks tugitehnolologia toodet ja võrrelda neid omavahel

Eelmises kirjutises jõudsin sinnamaale, et arvuti on meile kõigile vajalik ja tänuväärt abimees, aga siiski ehk pisut olulisem erivajadustega inimestele, toob ta neile ju paljud võimalused koju kätte. Kuid sellega ei ole leiutised veel lõppenud, ka eelmises kirjutises mainisin ma tugitehnoloogiat, erilahendused erivajadustega arvutikasutajale. Siinkohal keskendun enam nägemispuudega inimestele ja vaegnägijatele ning võrdlen omavahel ekraanilugejat ja ekraanisuurendust.

Ekraanilugeja on mõeldud raske nägemispuudega inimestele, kel kuvariga tööd teha ei ole võimalik. Ekraanisuurendus on aga mõeldud vaegnägijatele, justkui luubi eest, et nad saaksid kuvatavat teksti paremini lugeda. Ekraanilugeja teeb koostööd kõnesüntesaatori, punktkirjamonitori või punktkirjaprinteriga, ekraanilugeja peab tarkvara näol endale soetama. Ekraanisuurendus ei vaja peale tarkvara teisi abimehi, kuna edastab ekraanil oleva teksti, seda siis 2-16 korda, suuremana. Ekraanilugeja ideaalseks toimimiseks on tarvis, et veeblehtede loetavus vastaks kehtivatele standarditele, siis ei teki lugejal probleeme teksti ettekandmisega. Ka meie pidime kodulehe koostamises lähtuma sellest, et ta oleks loetav nägemispuudega inimestel ehk siis arusaadav ekraanilugejale.

Võimalik on ka variant, kus ekraanisuurendajale lisaks kasutatakse ka ekraanilugejat, mis siis suurendatud teksti eri võimalusi kasutades ette kannab.
Ekraanilugeja tarkvara on üpris kallis ja seda ei ole igaühel endale võimalik soetada, samuti toetavad erinevad operatsioonisüsteemid erinevaid tarkvaralahendusi. Seevastu algeline ekraanisuurendus on osadel süsteemidel juba kaasas või siis tasuta allalaaditav. Kuid on variante, mis võimaldavad mõlemat abimeest enda arvutile sobivamaks kohandada.

Ekraanisuurendusega võib kiri muutuda raskesti loetavaks, seetõttu on jälle küsimus siin arvuti graafikakaardis ja muudes eeldustes mis peaksid olema täidetud, et teksti suurendamine oleks piisavalt efektiivne ja loetav.

Tean, et ekraanilugejat kasutvad nägemispuudega inimesed üpris palju oma igapäevastes toimetustes arvuti taga, aga enam just nooremad. Vanemad inimesed pelgavad niisamagi arvutit, eks siis nägemispuudega isikule ole see samuti võõras. Olen kuulnud ka, et enam kiidetakse just ekraanilugejat, sest tänu sellele jõuab veebilehel olev tekst inimeseni paremini kui ekraanisuurenduse kaudu. Ekraanisuurenduse suurimaks miinuseks ongi see, et suurendades võib tekst muutuda häguseks ja loetamtuks. Seega on ekraanilugeja abiliseks ka vaegnägijatele.

Mõlemad abimehed on tänuväärsed ja kindlasti ka teevad oma töö suurepäraselt, lihtsalt vajavad, et mõned eeldused oleksid täidetud. Arvutile sobiv tarkvara tuleb soetada vastavalt oma operatsioonisüsteemile, veebilehed peavad olema standarditele vastavad ning graafika ja tekst heal tasemel. Kuid siiski on mõlemad nii ekraanilugeja kui ekraanisuurendus olulised ja vajalikud erivajadustega inimeste elus (siinkohal just nägemispuudega või vaegnägijatel).

Tugitehnoloogia tooted on kasulikud abilised erivajadustega inimestel, et tunda end arvutikasutajana samaväärselt tavainimestega.


Natuke informatsiooni tarkvaradest

Ekraanlilugeja
JAWS - MS Windowsile, tasuline; tasuta on saadaval proovivariant
Window-Eyes - MS Windowsile, tasuline; tasuta demo
Orca - Linux, vaba tarkvara
Linux Screen Reader - Linux, vaba tarkvara
Non Visual Desktop Access - MS Windows, vaba tarkvara

Need on mõningad tarkvarad, mis saadaval. Kui soovite mõnda neist endale soetada, siis otselingid leiate selliselt vahvalt kodulehelt nagu ITiAbi .

Ekraanisuurendus
Virtual Magnifying Glass - MS Windows, Linux, Unix, vaba tarkvara
iZoom - MS Windows, tasuline; tasuta proovi- ja veebipõhine variant

Samuti on ekraanisuurenduse tarkvara olemas sellel kodulehel ITiAbi .


Kasutatud materjal:


Infot tarkvarade kohta ammutasin:
Veebilehelt ITiAbi http://itiabi.elil.ee/index.php/Domeen

1 comment:

  1. Teie ülevaadet oli hea lugeda, kuna tõite sisse ka omapoolse arvamuse. Samas tekkis lugejal kohe küsimus, kust ma siis saaksin nimetatud tarkavara allalaadida? Kui juba viitate antud teemale, siis on vaja juurde linkida vastava tarkvara kodulehe aadress. Olete ju antud ala asjatundja ja lugeja usaldab teid.

    ReplyDelete