Sunday, October 4, 2009

Ülesanne 5

Veebilehe analüüs, eeskätt ligipääsetavuse vaatenurgast


Meie viiendaks ülesandeks on analüüsida ühe kaasõpilase veebilehte.
Veebilehte koostama hakates anti meile ülesandeks arvestada kodulehe koostamisel ka erivajadustega inimestega, et see oleks loetav (ekraanilugeja, ekraanisuurenduse vms abil) ka nägemispuudega lehekülastajale, siis peame seda ka kaasõpilase kodulehte analüüsides silmas pidama. Samuti lehe ülesehitust, kujundust ja üldist muljet. Loomulikult arvestan ma, et tegemist on nii mõnegi õpilase puhul esimese isetehtud kodulehega.

Valisin enda analüüsitavaks oma kaasõpilase Ursula kodulehe: www.tlu.ee/~ursss .
Veebilehe teema on – aroomiteraapia. Kui koduleht avada, näeb kohe mahedat ja sellisele teemale sobivat kujundust. Taust on pehme ja igati sobiv, samuti on kiri loetav ja arusaadav. Ka pildid on valitud sobilikud. Selline siis minu arvamus esmamuljest.

Kodulehel on täidetud ka nõuded, mis meile koostamise juures esitati: kolm omavahel lingitud faili – sellel kodulehel toimivad need omavahel väga hästi, plussiks tooksin välja, et ei ole lihtsalt järgmine ja eelmine, vaid saab lugeda, millest teistel lehekülgedel juttu tuleb. On olemas kolm graafilist elementi ning ühine CSS-fail. Võib-olla võiks natuke miinuseks tuua seda, et pealkirjad ja pildid on kõik vasakus ääres, kuid see on ka maitse asi.

Koduleht vastab HTML nõuetele ning lehe struktuur on paigas, kõik tähtsad põhikomponendid nagu päis ja keha on omal kohal. Kuna taustaks ei ole valitud lihtsalt värv, vaid pilt, siis võib juhtuda, et kehvema riistavara puhul koduleht pisut moondub, kuid seda ei pruugi juhtuda. Piltidel, mis on kasutatud, on olemas alt=“kirjeldus“ ainult, et kuskilt ei ole näha, kust pildid saadud on. Oma kodulehe koostamisel panin lisaks kirjeldusele järele ka veebilehe aadressi, kust kasutatud pilt pärineb. Soovitaksin sama ka selle veebilehe piltide puhul. Kahel lehel on kenasti olemas viited, kust tekst saadud on, esimesel lehel ma aga viidet ei näe, võimalik, et seda ei ole jõutud lisada.

Kontrollisin kodulehe standardsust lisaks silmaga nähtavale ka validaatori abil. Kasutasin http://validator.w3.org/ validaatorit ning selle järgi on minu kaasõpilase koduleht vastav kõikidele nõuetel. Kõik kolm lehte läbisid kontrolli ilma igasuguste vigade ja hoiatusteta. Seega eeldan, et lisaks sellele, et tema koduleht on kena kujunduse ja armsa välimusega, on seda võimalik kasutada ka erivajadustega inimestel.

1 comment:

  1. Tubli! Väga sõbralik, heatahtlik ja konstruktiivne analüüs! Loodan, et autor võtab teie ettepanekuid just pimedate kasutajate seisukohalt arvesse, kes peaksid teadma, kas on tegu kujunduse või pildiga ja kust see pärineb!

    ReplyDelete