Sunday, October 11, 2009

Ülesanne 6

Interneti-kommuun Orkut

Kirjeldada üht virtuaalkogukonda ja sealseid inimsuhteid

Üldist
Meie kuuendaks ülesandeks oli kirjeldada üht veebikeskkonda ja sealseid inimsuhteid. Internetiavarustes on lugematu hulk erinevaid keskkondi, kus saab suhelda. On olemas foorumid, Internetikasutajate blogid, mida saab kommenteerida, on suhtlusportaalid nagu Rate, Orkut, MySpace, Facebook, Netlog.. jah neid on veel palju, isegi liiga palju. Osad on väga populaarsed, mõned vähem populaarsed.

Aga siis ülesande juurde, ükskõik kui väga ma ei tahaks, ei oska ma peale Orkut.com’i ühegi teise portaali kohta palju kirjutada. Nimelt ei ole ma väga usin taoliste veebikeskkondade kasutaja ja oma piltide ning elulugude üles riputaja. Aga Orkutis on mul konto alates 2006.aasta veebruarist. Samuti kasutan ma MSNi ja vahetan e-maile, tänu ainele Haridustehnoloogia erivajadustega inimestele on mul nüüd ka blogi.

Mis see Orkut.com on?
Orkut on Interneti-kommuun, mis on mõeldud sinu ühiskondliku elu aktiveerimiseks ja stimuleerimiseks. Orkuti seltskonnavõrgustik võib aidata sul säilitada piltide ja sõnumite abil olemasolevaid suhteid ning soetada uusi tutvusi inimestega, kellega sa ei ole varem kohtunud. (Orkut)
Orkut teeb lihtsaks nende inimeste leidmise, kellega sul on ühised hobid ja huvid, romantiliste suhete otsimise või uute ärikontaktide loomise. Sa saad ka luua mitmekülgseid Interneti-kommuune ning nendega ühineda, et arutada jooksvaid sündmusi, leida endisi koolikaaslasi või isegi lemmikretsepte vahetada.(Orkut)
See, kellega sa suhtled, on täiesti su enda otsustada. Enne kui sa saad mõne Orkuti liikmega tuttavaks, saad sa vaadata tema profiili ja isegi uurida, kuidas ta on sinuga läbi sõprade võrgustiku ühendatud.(Orkut)
Orkutiga liitumiseks logi lihtsalt oma Google’i kontoga sisse ja sa saad oma profiili loomisega kohe pihta hakata. Kui sul ei ole veel Google’i kontot, siis aitame sul selle mõne minutiga luua.(Orkut)
Meie missiooniks on aidata sul luua lähedasem ja intiimsem sõpruskond. Loodetavasti saabub peagi sinu seltskondlik edu. (Orkut)

Orkut on Google'i poolt arendatav suhtlusvõrgustik, mille eesmärgiks on olla kohaks, kus kasutajad saavad uute sõpradega kohtuda ja omavahel suhelda. Lisaks on seal olemas ka community'd ehk kogukonnad, mis ühendavad erinevaid kasutajaid. Kuni 2006. aasta oktoobrini sai orkutiga liituda ainult siis, kui olemasolev kasutaja kutsus. Nüüdseks pole liitumiseks kutset vaja.Sait hakkas tööle 22. jaanuaril 2004. Selle kirjutas Google'i töötaja Orkut Büyükkökten vabast ajast, mis Google'i töötajatele oli lubatud.Algselt nähti Orkuti kasutajaid eliitsetena, sest liituda sai vaid kutse läbi ja esimesed kasutajad said kutse Orkutilt endalt. Kuid 2004. aasta juuli lõpus ületas kasutajate arv juba miljoni piiri, ning septembri lõpus kahe miljoni piiri. (Vikipeedia)

Isiklikud kogemused
Mina sain kutse oma klassiõelt, logisin siis oma Google´i kontoga sisse ja olin suures segaduses ehk ma ei saanud mitte kui midagi aru, mida seal teha tuleb. Kuid peale pusimist suutsin sisestada oma andmed ja ka esimesed pildid, edasi hakkas suur sõprade otsimine ja lisamine. Kuna sel ajal ei saanud liikmeks igaüks, vaid ainult kutsutud, siis ei olnud ka sõpru väga palju lisada.
Alguses ei kasutanudki ma Orkuti palju, käisin paar-kolm korda nädalas uurimas, mis toimub. Mida aeg edasi, seda enam oli ka sõpru-tuttavaid portaaliga liitunud, hakkas tihedam külastamine ja kasutamine. Seda ka seetõttu, et 2006. aasta lõpupoole sai Orkutiga vabalt liituda, siiani ei ole enam ühtegi piirangut liitumaks. Tänaseks on Orkuti sätetest võimalik veebikeskkonna kuvamiseks valida enda emakeel ehk siis kasutan Orkuti eesti keelsena, mis varem oli inglise keelne.
Orkut on mõeldud uute tutvuste loomiseks, kuid ka vanade säilitamiseks. Palju suheldakse seal sõprade-tuttavatega külalisteraamatu (scrapbook) kaudu, milles saab jätta teise inimese kontole teateid. On võimalik ka saata sõnumeid ehk privaatsemaid kirjakesi, mis lähevad kontoomaniku postkasti ja neid saab lugeda vaid valdaja. Lisaks on võimalik Orkuti profiilis märkida enda kohta väga palju informatsiooni, kuid võib piirduda ka vähesega. Samuti on võimalik muuta pea kõik informatsioon mittesõpradest kontokülastajatele varjatuks. Sama on võimalik ka piltidega, Orkut võimaldab luua mitu albumit, kusjuures ei pea olema need avalikud ka kõigile sõpradele, veel vähem mittesõbrast kontokülastajale. Albumeid on võimalik jätta nähtavaks vaid valitud sõpraderühmale. Külalisteraamat võib olla mittesõpradele varjatud ja võimalik on ka keelata neil sellesse kirjutamine. Lisaks võimalusele enda kohta informatsiooni avaldada, pilte lisada ja oma kontot hallata, saab Orkutis liituda kommuunidega ehk siis erinevate pisikeste foorumitega. Mis on näiteks lemmikbändi või lihtsalt meeldiva teema kohta loodud pisikesed kommuunid, kus kõik huvilised saavad arvamust avaldada ja küsimusi-ettepanekuid-ideid välja käia.
Orkuti peaeesmärk ei ole enda esitlemine ja näitamine, nagu seda on näiteks Rate.ee, Orkut on hea koht säilitamaks sõprussidemeid ja leidmaks vanu (uusi) tuttavaid. Ka Orkutis on nüüdseks võimalus pilte kommenteerida, nagu näiteks Rate.ee, sellist võimalust varem ei olnud. Nõndasamuti saab Orkutis sõpradele iseloomustusi kirjutada, need jäävad kasutaja avalehel avalikuks ja kõigile loetavateks. Orkutis on veel palju pisikesi lisavidinaid, kuid nendega tutvub juba inimene, kes on huvitatud oma konto loomisest ja Orkutiperega ühinemisest.
Suhtlemine Orkutis on minu arust igati sõbralik, üldiselt kirjutatakse ju nendega, kes sõbralistis ja ega võõrad väga ei kipugi midagi ütlema. Pealegi on paljud kasutajad võõraste jaoks külalisteraamatusse kirjutamise ära keelanud. Vahel tuleb postkasti kirju abipalvetega, kellegi/millegi kadumise-otsimise teadete või siis lihtsalt reklaami, kuid enamasti on ka need kirjad viisakad ja ei kohusta mind mitte millekski. Üldiselt lisavad sõbraks need inimesed, keda tean, kuid vahel tuleb ka ette mõni sõbrake, kes elab Indias või USAs ning ma ei ole temaga kunagi kohtunud ega suhelnud, enamasti ma taolisi tegijaid enda sõbralisti vastu ei võta. Kasutan Orkuti siiski sõprade ja tuttavatega side pidamiseks. Kommuunid, millega olen liitunud on seotud minu huvidega, ma ei ole väga usin kommuunides sõnavõtja, kuid vahel ikka piilun ja kui on midagi öelda, siis ütlen ka oma sõna sekka.
Üks viimaseid uusi „vidinaid“ Orkutis on väike aknake, kus saab igaüks kirjutada oma „reklaami“ mida siis paljud näevad. Selle kaudu vahel mõned rate-ealised (loe väga noored ja popid) edastavad asju, mis pole absoluutselt olulised. Näiteks: Jou raffas, mis teete? Teex pidu!! Kuigi need reklaamijad on alles väga noored. Kuid on ka väga asjalikke, nagu tööpakkumised, olulised teated lähenevatest sündmustest ja ostu-müügi kuulutused.
Hetkel külastan Orkuti iga päev, suhtlen iga päev selle vahendusel mõne sõbraga, olen kursis sõprade-tuttavate uuendustega, soovin õnne erinevate sündmuste puhul, suhtlen nendega, keda igapäev ei näe, rõõmustan sõpru vahvate iseloomustustustega ehk kasutan Orkut.comi igapäevaselt ja olen sellega rahul. Minu jaoks on ta lihtne ja kiire moodus pidamaks sidet sõbraga, kes näiteks aastaks Austraaliasse või Brasiiliasse on läinud aga loomulikult ka endiste klassiõdede-vendadega, sõprade ja teiste tuttavatega.

Kirjutatud ja kirjutamata reeglitest ehk kuidas Orkutis netiketti järgitakse
1. Ole inimene
2. Käitu sama malli järgi nagu igapäevaelus
Mina ei ole seni kohanud Orkutis enda sõprade-tuttavate seas ühtegi mitte-inimest ehk ei ole kokku puutunud halbade kavatsustega. Ka ei ole ma Orkutis avastanud ühtegi varikontot ei enda ega sõprade nimel. (Mida ma tean, et Rate’s on päris palju juhtunud). Kindlasti on ka Orkutis halbu külgi, aga õnneks ei ole mina nendega kokku puutunud. Tean, et vahel ajavad harja punaseks ilma nime ja näota kasutajad ehk need, kes teevad Orkuti küll konto, aga esinevad nime all nagu näiteks Ants Antsupoeg ning kindlasti ei ole neil ühtegi pilti ega muud õiget informatsiooni. Õnneks saab selliste sõbrakeste eest enda kontot tänu privaatsuse sätetele lihtsalt varjata.
3. Tea, kus sa oled
Siinkohal võin enda elavaks näiteks tuua, kui Orkuti perre astusin, olin seal lihtsalt vaikiv tegelane, kes tasakesi teiste tegemisi jälgis, aga nüüd juba tean ja oskan ka ise palju, mida varem ei mõistnud.
4. Austa teiste inimeste aega ja võrguühendust
Üldiselt ei ole Orkutis probleemiks spämmimine ja „jamade“ levitamine, kuid on ka siin ette tulnud erinevaid pisiprobleeme. Näiteks liikus mõni aeg tagasi ringi viirus, mis mõne nakatunud sõbra nime alt külalisteraamatusse saatis lingi, milles kiitis taevani uut Orkuti versiooni, tegelikkuses oli tegemist kurja viirusepoisiga, kes siis edaspidi sedasama „jama“ sinu nime all teistele saatma hakkas. Samuti satuvad vahel postkasti ahelkirjad, millest ei tunne vist paljud kasutajad rõõmu.
5. Näe võrgus hea välja
Siinkohal mainin ära rate-ealised, kes kasutavad tõesti palju väljendeid, mis silma riivavad, samuti on üksikuid tegelasi, kes suudavad täiesti tühja möla (vabandust sõnakasutuse pärast) ajades kurjaks ajada nii mõnegi kasutaja.
6. Jaga oma teadmisi
Orkuti teadmiste jagamise parim näide on kommuunid, erinevad teemad, erinevad lemmikud, arvan, et igaüks leiab endale sobiva kommuuni, milles teistega oma teadmisi jagada ja kui ka ei leia, on igal kasutajal võimalus luua oma kommuun ja arendada täpselt seda, mis hingelähedane. Peaasi, et kõik jääks viisakaks.
7. Aita piirata sõimusõdu
8 Austa teiste inimeste privaatsust
Solvamine, sõimamine, mõnitamine ja maha tegemine on kahjuks igapäevased, kuid õnneks ei ole ma seda Orkutis kohanud sellisel kujul nagu Rate’s. Seal tuleb üsna tihti ette, võib-olla siis eestlasele omasest kadedusest, et räusitakse kellegi pildi all, kui kole, rumal ja jube on see või too pildil. Orkutis ei ole mina selliste asjadega kokku puutunud, tundub selle koha pealt turvalisem ja natuke enam mõtlevate inimeste Internetikohtumiste paik.
9. Ära kuritarvita oma võimu
10.Andesta teistele nende eksimused
Ei ole märganud, et mõni Orkuti administraator oleks kellelegi põhjuseta liiga teinud, samuti ei tea ühtegi hullu juhtumit, kus oleks mõne eksimuse tõttu kellegagi kurjemaks sõnavahetuseks läinud.

Leian, et Orkut on siiski pisut vanemate inimeste mängumaa ning seetõttu on ka käitumisreeglid paigas ja suhtumine viisakam. Ma ei taha üldse öelda, et Orkut on parem kui mõni teine keskkond, aga ise selle kasutajana ütlen, et jään rahule ning ei kurda millegi üle, kuna ei ole ka ühegi kurja inimese vihkamisobjektiks sattunud, siis ehk on pahad asjad lihtsalt minust mööda läinud. Lihtsalt, mina olen rahul ja leian, et Orkut järgib 85% netiketti ja muid viisakaid tavasid. Olgem inimesed ka Internetis!
Huvitavaid linke
Leidsin Internetist Berit-Helena Lamp 2009. aasta bakalaureuse töö teemal: Fotode ja pildiallkirjade tõlgendamine suhtlusportaali Orkut.com näitel . Kui on huvi, siis seda võib kindlasti lugeda, annab samuti ülevaadet Orkutist
Pist vana, aga siiski vahva artikkel ajast, mil Orkut alles Eestis kanda hakkas kinnitama: Eesti Ekspress Vabatahtlike rahvastikuregister - Orkut

Kasutades Internetis otsinguid on veel lugematu hulk materjali, mis räägib suhtluspoirtaalidest ja sealhulgas ka Orkut.com'st :)

Kasutatud materjalid:
1. Kaido Kikkas, 2009. Haridustehnoloogia ja erivajadustega inimesed/Internetisuhtlusest
2. Orkut.com, 2009. Orkutist [Loetud 10.10.2009]
3. Vikipeedia, 2009. Orkut. [Loetud 10.10.2009]
Pildid leidud http://www.google.com/ otsingusõna orkut ja netiquette

1 comment:

  1. Päris huvitav oli lugeda teie kirjutist Orkutist. Kui aus olla, ei mäleta, kas ma endale sinna kasutajakonto tegin, aga oma õppurite kaudu olen sealsetest võimalustest teadlik. Tänu teile sain ka piisavalt põhjaliku ülevaate. Ja eriti meeldis, et jagasite lugejale oma kogemust ja veel lisasite huvitavaid linke. Ülesanne on väga hästi sooritatud.

    ReplyDelete